Mi az a Sous vide?

Sous Vide: mit is jelent?

„A sous vide-álás évtizedek óta a legnagyobb előrelépés a főzési technológiák terén” állítja Heston Blumenthal, három Michelin csillagos séf.

Mit jelent a „Sous Vide” kifejezés?

A sous vide-álás (ejtsd: szuvidálás) olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó hőmérsékleten tartva készítjük el. A főzési idő hosszabb lehet, mint más eljárásoknál, viszont a főzési hőmérséklet sokkal alacsonyabb. Ez az alacsony hőfokon történő lassú főzési eljárás figyelemreméltó és egyedülálló eredményekhez vezet.

A sous vide francia kifejezés, ami annyit tesz, hogy vákuum alatt. Az eljárást az 1970-es évek közepén Georges Pralus fejlesztette ki (Franciaországban, Roanne-ban, a nemzetközileg is elismert három Michelin csillagos Troisgros étteremben) először azzal a céllal, hogy minimálisra csökkentse a drága libamáj elkészítésénél bekövetkező zsugorodást, ugyanakkor a legoptimálisabb ízt érje el.

Egy másik séf, Bruno Goussault átvette és továbbfejlesztette az eljárást, hogy az Air France légitársaság első osztályán utazóknak gourmet minőségű fogásokat tudjanak kínálni. Az utóbbi két évtizedben a sous vide-álás új lendületet adott a kulináris innovációnak és kreativitásnak, és világszerte a legjobb éttermekben az elismert séfek sikerének titkává vált. 

furjtermekek-hu-quailfarm-009

Miért rajonganak a világ legjobb séfjei a sous vide-álásért?

Igazi kihívást jelent az, ha egy étteremben estéről estére több tucat, vagy akár több száz vendéget kell kiszolgálni. A híres séfek hamar felismerték, hogy a sous vide eljárással mindig precízen és megbízhatóan készíthetik el a tökéletes fogásokat.

A sous vide eljárással kapcsolatban az a legizgalmasabb, hogy ez nemcsak egyszerűen a régi fogások elkészítésének új módszere. Ez olyan új és egyedülálló eljárás, ami valóban más és valóban jobb eredményekkel jár. A sous vide-álással olyan ízeket és állagokat érhetünk el, mint semmilyen más főzési eljárással, sem a párolással, sütéssel, pirítással, olajban sütéssel, grillezéssel vagy posírozással. A legtöbb profi séf azért beszél a sous vide-álásról manapság, mert ez az eljárás olyan kreatív lehetőségeket rejt magában, amelyek ritkán fordulnak elő. A sous vide-álás nemcsak azt a lehetőséget rejti, hogy régi recepteket módosítson, hanem ezzel az eljárással valóban teljesen új kulináris élményekben részesülhet.

Hogyan működik a sous vide főzési eljárás?

A sous vide-álás azon alapul, hogy a víz képes hőt átadni az ételnek. A hagyományos sütőben, forró levegő közegben, vagy egy felforrósított fémen a főzési hőmérsékletet sokkal magasabbra kell beállítani, mint a később elkészült fogás hőmérséklete lesz. Emiatt a pontos időzítés elengedhetetlen.

Tegyük fel, például, hogy grill berendezésen készít steak-et. A grill berendezést magas hőfokra – 204ºC-tól akár 260ºC-ig – kell beállítani, és ezután helyezzük a rácsra azt a steak-et, amit valójában csak 56.5ºC-on szeretne elkészíteni, hogy közepesen véres legyen. A steak külső része megszenesedik, és hamarabb eléri a jól átsütött állapotot, mint a hús közepe, mivel nagyon magas hőhatásnak lett kitéve. Ha csak néhány perccel tovább hagyja a steak-et ebben a forró közegben, az túl fog sülni, és rágós lesz.

Forrás:sousvidehungary.hu